و امّا مولای ما حضرت مهدی ( ع ) که روح ما فدایش باد در مقام خلیفه الهی اش آشکار کننده ی :
۱- دانش مکتوم ( یعنی پوشیده ) در کتب الهی است همانگونه که جدش امیر المؤمنین ( ع ) فرموده : سلونی قبل ان تفقدونی فأنّ بین الجوانح منّی علماً جمّا هاه هاه لا اجد من یحمله ( تفسیر نور الثقلین ج ۵ تفسیر سوره توحید ) . از من بپرسید قبل از اینکه مرا از دست بدهید پس همانا بین پهلوهای من علم فراوانی است آه ! آه ! نمی یابم کسی را که آن را به دوش کشد و نیز می فرمود : اگر برایم وساده یعنی متکا ، متکای قضاوت گذاشته شود بین اهل تورات به تورات آنها قضاوت می کنم بین اهل انجیل به انجیلشان و بین اهل قرآن به قرآنشان قضاوت می کنم .
۲- دانش پوشیده در طبیعت : و تخرج له الارض افالیذ کبدها . و زمین برای او – یعنی امام زمان ( ع ) پاره های جگرش را بیرون می ریزد یعنی در حقیقت در عصر امام زمان است که فرمایش حضرت حق : هو الذی خلق لکم ما فی الارض جمیعاً . آن خدا کسی است که برای شما هر آنچه که در زمین است آفریده و ما فی الارض . آنچه در زمین است برای امام زمان بیرون ریخته می شود و آشکار می شود بلکه خود آشکار می کند و از جمله هیچ امر با ارزشی پر قیمت تر از اسراری نیست که مولا امیر المؤمنین علیه السلام به زمین سپرده آنگاه به میثم فرمود :
و فی النفس لبانات ( ۱ ) اذا ضاق لها صدری
نکّت الارض بالکفّ و ابدیت لها سرّی
فمهما تنبت الارض فذاک النبت من بذر ( ترجمه ) و در نقش شیرهای سرریز شده ای است هر گاه برای آن سینه ام تنگی کند زمین را با کف دست گود می کنم و برایش رازم را آشکار می کنم پس هر زمان زمین گیاهش را بیرون ریزد پس آن گیاه را از بذر من است
۲- لبانه بر وزن فعاله مانند قلامه و کتابه از کبن به معنای ستیز به معنای شیریست که در وقت جوشش از ظرف سر ریز می شود .
۳- و اسرار مکتوم در وجود انسان موجودی است بر اسرار و صاحب گنج نهان مولا علی ( ع ) درباره فلسفه بعثت انبیاء سلام الله علیهم اجمعین فرموده : یشیروا علیهم بها دفائن عقولهم . تا بر آنها بیرون ریزند دفینه ها و گنجینه های نهان از خردهایشان و این مهم به دست حضرت حجت روحی له الفداء صورت می گیرد . شیخ کلینی در کتاب کافی به سندش از امام باقر ( ع ) نقل می کند که فرمود : اذا قام قائمنا وضع الله یده علی روؤس العباد فجمع بها عقولهم و کملت به احلامهم . هر گاه قائم ما قیام کند خدا دستش را بر سر بندگانش گذارد سپس با آن عقلهایشان را جمع کند و رؤیاها و آرزوهایشان کامل شود .
و در دیگر نگاه انسان موجودی است بسیار مخفی کار هم در پوشاندن ایمانشان بسیار قوی است آنگونه که در مؤمن ال فرعون حزقیل و در آسیه زوجه فرعون می بینیم و نیز منافقش در پوشاندن کفر و نفاقش بسیار جدی .
اما حضرت مهدی ( ع ) چون مأمور به باطن است با هر انسانی مطابق با باطنش عمل می کند و عذر باطل هیچ عذر خواهی را که در دوران غیبت به نحو دیگر عمل کرده نمی پذیرد :
یعتذرون الیکم اذا رجعتم الیهم قل لا تعتذروا لن نؤمن لکم قد نبّأنا الله من اخبارکم و سیری الله عملکم و رسوله . بگو عذر نیاورید ما هرگز به شما ایمان نمی آوریم خدا به تحقیق ما را از خبرهای شما آگاهانیده و محققاً خدا در رسولش اعمال شما را می بینند .
و در جای دیگر از همین سوره توبه می فرماید : و قل اعملوا فسیری الله عملکم و رسوله و المؤمنون . و بگو عمل کنید که محققاً شاهد بر عمل شما خداست و رسولش و کاملان در ایمان . المؤمنون یعنی همانها که رسول خدا ( ص ) در آن فرمایش به آنان اشاره کرده آنجا که فرموده : المؤمن مراه المؤمن . مؤمن آینه خدای مؤمن است . آنگاه بنده ای از کمال ایمان برخوردار است که در اعمال و صفاتش ، افعال و صفات خدا را جلوه گر ببینی و این انسان است که شاهد بر اعمال ماست که امام صادق علیه السلام فرمود : و الله ایّانا عنّی . به خدا قسم خدا در این آیه فقط ما را اراده کرده است .
بنا بر این در وقت ظهور آن کس که در عصر غیبت راه نفاق را رفته و یا در انجام وظیفه کوتاهی کرده عذر مقبولی نزد امام زمان نمی تواند داشته باشد البته امام توبه گنهکاران را نمی پذیرد ولی این به آن معنی نیست که آنها را بخواهد در سلک مؤمنان راستین به او در عصر غیبت قرار دهد .